Kortspel 500 – Regler & Förklaring

Spelregler och förklaringar

Kortspel 500 – Regler & Förklaring

500 kortspel kallas även 500 rummy eller pincle rummy. Detta är ett spel som tillhör rummyfamiljen och är besläktat med canasta som är ett känt kortspel. 500 är en enklare variant av canasta där man bara använder sig av en kortlek. Hela spelet går ut på att först nå 500.

Hur spelar man 500?

500 kan spelas från två till åtta deltagare. Om man är fem spelare bör man dock använda två stycken kortlekar som man blandar samman.

Du ska samla ihop 500 poäng innan någon av dina motståndare gör det. Lyckas du med det har du vunnit. Varje omgång i spelet går ut på att bli av korten du har på handen och detta gör du genom att bilda kombinationer.

Kombinationer

En kombination i spelet innebär en serie på minst tre kort som läggs samman. En kombination kan vara två olika typer av serier.

 • En grupp med tre eller fyra kort som har samma valör. Exempelvis om du har två damer på handen och får upp en tredje dam kan alla damer tillsammans läggas ner på bordet i en och samma kombination.
 • En grupp med tre eller flera kort i nummerföljd. Exempelvis om du har en sjua samt en åtta på din hand och du får upp en nia eller en sexa då kan du lägga ner dessa kort på bordet i en kombination.

Innan spel

Innan start behöver du en eller två kortlekar beroende på hur många spelare ni är som ska spela. Utöver det kan det vara bra med papper och penna för att hålla reda på era poäng.

Given

När korten har blandats delas ett kort i taget ut tills alla spelare har vars sju kort. Korten delas ut medsols. Korten som blir över läggs i en hög i mitten på bordet med kortens baksida uppåt. Högen benämns som korthögen och det översta kortet i denna hög vänds upp och läggs bredvid korthögen och är starten på högen som kommer att benämnas som spelhögen.

500 kortspe lregler (felstavad subword)

 • Dra kort: Omgången börjar med att du drar kort. Antingen det översta kortet i korthögen och tar upp kortet till din hand utan att visa motspelarna kortet. Det andra alternativet är att du tar kort från spelhögen istället och då har du ytterligare två val. Antingen tar du det översta kortet eller hela spelhögen.

Varje gång en spelare avslutar sin tur läggs ett kort i spelhögen. När det har gått några rundor blir spelhögen stor och innehåller många kort. Du kan alltid välja att ta det översta kortet men vill du inta ha kortet som ligger överst måste du ta hela högen. Om du väljer att ta hela högen måste du kunna skapa en kombination med minst ett av korten från högen. Detta ska du kunna göra direkt. Klarar du inte av detta kommer du bestraffas genom att du får ett avdrag på 100 poäng.

 • Skapa kombinationer: Om du vill och kan så finns möjligheten att lägga ner kombinationer på bordet efter det att du dragit kort. Du får länga ner hur många godkända kombinationer som du vill. Det är heller inga krav på att lägga ner kombinationer men är oftast bra att lägga ner i alla fall en kombination eftersom det krävs en godkänd för att kunna bygga ut på en av motståndarens kombinationer.

Utbyggda kombinationer ger poäng till den spelaren som byggde ut den. Exempel du är spelare nummer ett och din kombination består av tre kungar. Spelare nummer två drar upp en kung och väljer att bygga ut din kombination. Spelare två lägger kungen på sin egna planhalva och meddelar att kungen ska vara en utbyggnad på din befintliga kombination. Vid poängräkningen får du som spelare ett 1 poäng för dina kungar och spelare två får 2 poäng med sin utbyggda kung

 • Släng ett kort: Om du inte lyckas med att skapa kombinationer av alla korten på din hand, avsluta du omgången genom att slänga ett kort. Kortet du slänger lägger du högst upp med baksidan nedåt i spelhögen och turen går över till nästa spelare. Denna spelare börjar då med att dra kort. Processen upprepas till något av följande saker inträffar:
 1. Spelaren har inga kort kvar på handen och detta sker antingen genom att alla kort på spelarens hand har lagt ner på bordet i olika godkända kombinationer eller genom att spelaren har ett kort kvar som läggs ut när dennes omgång avslutas.
 2. När det inte finns några kort kvar i korthögen och spelaren inte vill dra kort från spelhögen.

Händer något av dessa punkterna är spelomgången slut och det är dags att räkna poäng.

Regler kortfattat

 • 2 till och med 9 är värda 5 poäng styck
 • 10 till och med Kung är värda 10 poäng styck
 • Ess är värt 5 eller 15 poäng. Används Ess som en etta i kombination med en tvåa och en trea är det värt 5 poäng. Används det i triss eller fyrtal är det värt 15 poäng.
 • Värdet av en kombination räknas ut genom att man räknar samman varje korts värde.
 • Spelaren som blir av med korten först och går ut ger 50 poäng.
 • Korten som spelare har kvar när en motståndare går ut räknas samman och dras av från spelarens totala poäng.

FAQ

Hur många spelare ska man vara i 500 kortspel?

Det passar bäst att vara mellan två till åtta spelare

Vad går spelet ut på?

Spelet går ut på att först nå summan 500, innan dina motståndare gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *