Plump – Regler & Förklaring

Du har säkert hört talats om plump tidigare. Kortspelet som går ut på att alla spelare ska ta stick och hålla tummarna för att de inte plumpar. De är ett väldigt roligt och uppskattat kortspel som passar alla spelare, oavsett om man är van vid att spela kort eller inte. Kortspel plump regler kan vara lite krångliga att förstå sig på innan man kommer in i det, men när man väl förstått sig på hur spelet fungerar så går det inte att sluta spela.

Förberedelser innan du ska spela plump

Innan du börjar spela plump så finns det lite förberedelser som är viktiga att hålla koll på.

  • För att kunna spela en riktigt bra omgång plump bör det vara minst tre spelare och max åtta spelare. Om det är färre än tre spelare går det inte så bra och med fler än åtta blir spelet alltför krångligt.
  • Man behöver inga speciella kort, utan man spelar plump med en helt vanlig kortlek med 52 spelkort.
  • För att spela plump behöver man också papper och penna.

Plump regler

Kortspelet plump utgår dels från den klassiska kortleken, men man måste också rita upp ett protokoll innan spelet sätter igång. Detta protokoll fungerar som spelets spelplan.

Börja att rita upp spelplanen genom att göra en stapel till vänster på pappret. I denna stapel skriver man siffrorna ett till tio i en lodrät linje. Högst upp till höger om denna stapel skriver man namnen på alla spelare i en vågrät linje längst papprets överkant. Efter detta ska man dra streck, så att varje spelare får en egen ruta för varje siffra. Siffrorna representerar antalet kort som ska spelas i varje omgång.

När spelplanen är färdig är det dags att köra igång.

Hur spelar man plump?

Man börjar med att dela ut tio kort till vardera spelare. Detta är på grund av att det är siffran som står högst upp i stapeln. När korten har blivit utdelade så gäller det att bestämma sig för hur många stick man tror att man kommer kunna ta.

När korten har blivit utdelade och varje spelare har bestämt sig för hur många stick de ska ta så ska detta skrivas ner i protokollet. Detta ska skrivas under varje respektive spelares namn, i den ruta som stämmer överens med antalet spelkort som spelas i omgången. Dock får inte den sammanlagda summan stick vara samma som antalet kort på handen. Den som delar ut korten är den som sist ska berätta hur många stick den vill ta, vilket betyder att det är denne spelare som kommer behöva ändra sina stick om de är samma som antalet kort på handen. När spelet ska börja är det den som tror att den kommer ta flest stick som börjar. Om två spelare har valt exakt samma antal stick så är det den spelare som sitter närmast den som delade ut korten som börjar.

Hur vet man hur många stick man kan ta? – Regler plump

Man vinner ett stick genom att ha den högsta valören av alla i rätt färg, alltså den färg som den första spelaren väljer att lägga. Om spelaren som börjar lägga till exempel lägger en hjärter sju, så måste resterande spelare också lägga hjärter. Den som sedan lägger det högsta kortet i hjärter vinner omgången och därmed sticket.

Den som vinner sticket får sedan börja nästa omgång. Den får då välja valfritt kort att lägga, vilket innebär att den kan välja vilken färg den vill. Detta gör att spelaren kan lägga en färg både till sin egen fördel, men också till och de andra spelarnas nackdel. Om man inte har färgen som spelas kan man lägga vilket kort man vill.

Ett stick är med andra ord färdigspelat när alla i omgången lagt ett kort var.

Så gör du för att vinna i plump kortspel

Kortspelet plump går kort och gott ut på att gissa rätt antal stick. Man ska gissa hur många stick man kommer att lyckas ta varje omgång och gissar man rätt så får man poäng för den omgången. Spelaren med flest poäng när spelet är slut har vunnit.

Så räknar du poäng – plump spelregler

De spelare som lyckas gissa rätt på hur många antal stick de kommer att kunna ta får en etta framför sin gissning i protokollet. Ettan symboliserar tio poäng. Till exempel, om en spelare tror att denne kommer kunna ta fyra stick och därefter lyckas ta fyra stick så skriver man en etta framför fyran. Detta ger spelaren 14 poäng i omgången.

Om man inte klarar att ta det antal stick som man gissat på får man istället en plump i omgången. En plump innebär alltså att man misslyckats med sin gissning och får noll poäng.

Speltips plump

  • Håll alltid koll på antalet kort på handen, på så sätt blir det enklare att räkna ut stick hur många stick man spelar om.
  • Om man får många höga kort i samma färg, såsom kung och ess, var inte blyg för att aggressivt.
  • Försök att bli av med halvdåliga kort så tidigt som möjligt så att du inte riskerar att vinna stick på de i slutet av omgången.

FAQ

Hur många kort ska varje spelare ha i plump?

Varje spelare ska ha olika antal kort varje omgång. Första omgången ska alla ha tio kort, nästa omgång ska alla ha nio kort osv. De kort som inte blir utdelade lägger man bara åt sidan, de ska inte användas i spelet.

Hur många kort ska varje spelare ha i plump?

Det är väldigt enkelt att räkna poäng i kortspelet plump. Man skriver in i de antal stick som man tror att man kommer att ta. Om man lyckas gissa rätt sätter man en etta framför gissningen i protokollet. Detta innebär att en spelare som lägst kan få 10 poäng (med gissning på noll stick och inga stick tagna) upp till 110 poäng (med gissning på tio stick och alla stick tagna).

Hur vinner man i plump?

För att vinna i plump ska man gissa rätt på hur många stick man kommer att kunna ta med sina kort på handen varje omgång. För varje rätt gissning får man poäng. Den spelare med mest poäng när spelet är slut vinner.

About the author