Uno – Regler

Du har säkert hört talats om kortsspelet uno tidigare. Ett av de klassiska spelen där reglerna är otroligt omdebatterade, eftersom att alla spelar på lite olika sätt. Nedan kommer du att kunna lära dig hur du spelar en variant av kortspelet. Denna variant utgår ifrån speltillverkarens officiella uno regler.

Uno är med andra ord ett mycket populärt kortspel. På många sätt så liknar det kortspelet vändåtta. Om du inte har vanliga uno kort kan du helt enkelt spela uno med vanlig kortlek på ett motsvarande sätt.

Regler uno

  • Åldersgräns: Rekommenderat från sju år.
  • Antal spelare: Mellan två och tio spelare.
  • Vad du behöver för att spela: En fullständig Uno kortlek.
  • Hur du vinner: Bli av med alla kort på handen först.

Uno spelregler

Kortspelet uno består av en speciell kortlek med 108 spelkort, varav 76 av dessa är i olika nummer och färger. De övriga 32 är specialkort.

Börja med att blanda kortleken noggrant och dela ut sju kort till vardera spelare. De korten som inte delas ut läggs i en hög med baksidan vänd uppåt. Det översta kortet i högen vänds upp för att sedan läggas in en egen hög.

Den spelare som sitter till vänster om den som delade ut korten är den som börjar spelet. När spelet är igång ska varje spelare turvis försöka bli av med alla sina kort på handen. Detta gör man genom att lägga samma färg, symbol/siffra eller ett specialkort. Om det till exempel ligger en blå trea i högen så kan man antingen lägga valfritt blått kort, valfritt kort med en trea på eller ett specialkort. Specialkortet måste då vara i samma färg eller helt svart.

När det är nästa spelares tur att lägga sitt kort måste denne alltså följa det föregående kortets färg eller siffra.

Om man inte kan lägga när det är dags för sin tur så får man istället ta upp ett kort från högen. Här kan reglerna för olika personer uppfattas lite olika, men enligt speltillverkarna själva ska man bara ta upp ETT kort när denna situation uppstår. Om man kan lägga det kortet man får upp så är det bara att göra det, annars går turen vidare till nästa spelare.

Säga uno när man har ett kort kvar

Förutom att ha koll på hur själva spelreglerna i uno går till så är det också viktigt att säga uno när man endast har ett kort kvar på handen. Anledningen till att man ska säga detta är ganska logisk, eftersom att uno betyder ett på spanska. Om man glömmer bort att säga uno och en annan spelare påpekar det får man ta upp två straffkort ur högen. Denna regel är dock inte en obligatorisk del i spelet. Enligt speltillverkarna själva så är det faktiskt inte ens en regel, men de flesta spelare spelar med den ändå.

Hur spelar man uno?

Förutom att förstå hur grundreglerna i uno går till så är det också viktigt att ha koll på vilka specialkort som finns och hur de ska användas. Dessa kort är precis som de låter, kort som har speciella funktioner och egenskaper. Dessa kort är:

  • Vänd – Ordningen för vems tur det är byter riktning. Detta kort kan spelas när som helst så länge det matchar siffran eller färgen på det föregående kortet i högen.
  • Stopp – Nästa spelare som står på tur får stå över en omgång. Om man lägger flertalet stoppkort ovanpå varandra så stoppas lika många spelare som antal stoppkort som lagts.
  • Färg – Spelaren som lägger färgkortet byter färg på hela högen. Färgen kan vara vilken som helst och man kan lägga kortet även om man egentligen har rätt färg.
  • Dra 2 – Nästa spelare måste ta upp två kort ur högen och stå över sin tur.
  • Färg och dra 4 – Spelaren får välja nästa färg och nästa spelare på tur måste ta upp fyra kort. Man får bara lägga detta kortet om man inte har något annat kort att lägga.

Hur vinner man i uno?

Man vinner genom att inte ha några kort kvar på handen. Om man bara har ett kort kvar och lägger det så vinner man. Det sista kortet måste dock vara ett vanligt kort, eftersom att man inte får gå ut på specialkort.

Så räknar man poäng i uno kortspel

Grundtanken med uno är att man vinner när man inte har några kort kvar på handen. Men man kan också räkna poäng genom flera omgångar och på så sätt göra det hela lite mer spännande.

Det går ut på att den spelare som först lyckas bli av med alla sina kort blir tilldelad poäng utefter hur många kort de andra spelarna har kvar. De vanliga korten är då värda lika mycket som siffran på korten visar. Specialkorten stopp, dra och vänd kort är värda 20 poäng vardera. Färgkorten, alltså både vanlig färg och färg & dra 4, är värda 50 poäng var. Målet är att komma upp till 500 poäng först.

Detta poängsystem innebär att den spelare som först når 500 poäng över flera omgångar vinner spelet.

FAQ

Hur många kort ska man ha i uno?

Varje spelare ska ha sju kort var.

Måste man säga Uno?

Det korta svaret på denna fråga är ja. Den oskrivna regeln i uno säger att när man endast har ett kort kvar på handen ska man säga ”uno” högt. Om man glömmer bort att säga det så måste man ta upp två straffkort från högen samt stå över en omgång.

Får man gå ut med specialkort?

Enligt uno’s officiella regler får man inte gå ut med ett specialkort. Däremot är detta tillåtet i vissa varianter av reglerna, men då försvinner ju faktiskt en del av spänningen.

Får man lägga mer än ett kort samtidigt?

Även här finns det lite olika regler. I vanligt uno får man bara lägga ett kort åt gången, medans i andra varianter får man lägga flera kort samtidigt så länge det är samma kort. Till exempel kan man lägga flera röda tvåor på varandra, men inte kombinera gröna och röda kort.

Hur gör man när korthögen tar slut?

Om korthögen tar slut under spelets gång är det bara att ta upp korten ur den lagda högen och blanda till en ny korthög.

About the author