Vändåtta – Regler & Förklaring

Spelregler och förklaringar

Vändåtta – Regler & Förklaring

Kortspelet vändåtta är ett klassiskt, svenskt kortspel som funnits med ända sen 1950-talet och som är minst lika populärt nu som då. Det finns även flera kortspel i andra länder som liknar vändåtta. Dessa är bland annat Swedish Rummy, Mau mau, Switch och Crazy eights. Det är med andra ord ett väldigt uppskattat spel, som faktiskt kan spelas i alla åldrar. Dessutom är det väldigt enkla regler, som både går snabbt och lätt att lära sig.

Vändåtta påminner om kortspelet uno. Skillnaden är att man inte spelar med de klassiska, färgglada uno korten utan istället med helt vanliga spelkort. Om man är många spelare som spelar man kan med fördel använda fler än en kortlek, eftersom att det egentligen inte är viktigt hur många kort det finns av varje färg.

Vändåtta regler

  • Antal spelare: minst två, men det blir roligare ju fler man är.
  • Vad behöver man för att kunna spela: en vanlig kortlek med 52 spelkort.
  • Åldersgräns: Vändåtta är rekommenderat från sju år.

Hur spelar man kortspel vändåtta?

Spelet börjar med att varje spelare får sju kort vardera. De resterande korten, som inte blir utdelade, ska man placera på bordet för att skapa en plockhög. Plockhögen ska ligga med kortens baksida uppåt. Därefter ska de översta kortet i plockhögen läggas ut på bordet. Detta kort bestämmer sedan den första omgångens valör eller färg.

Spelaren som sitter till vänster om den som delade ut korten är den som börjar spelet. Denne kan då välja att antingen följa det tidigare utspelade kortets färg eller valör. Om spelaren väljer att spela på kortets färg kan det hända att valören blir ändrad och tvärtom. På så vis kommer färgen och valören att bytas ut hela tiden.

Om en spelare inte kan lägga när det är dennes tur så måste denne plocka upp kort ur plockhögen. Om spelaren kan lägga redan på det första kortet den plockar upp så behöver denne inte ta upp fler kort. Men om den inte får upp ett kort som går att lägga får den max ta upp tre kort innan turen går över till nästa spelare.

Specialkort i vänd 8

Likt andra kortspel så finns det olika specialkort i vändåtta. Detta gör både spelet mer spännande och dramatiskt, men också för att spelet inte ska ta slut så fort.

Dessa specialkort är åttor och ess.

  • Åttorna fungerar som jokrar och låter spelaren byta från den nuvarande färgen till valfri färg.
  • När ett ess spelas ut av någon så måste alla resterande spelare plocka varsitt kort ur plockhögen. Spelaren som spelade esset får därefter lägga ytterligare ett kort som måste följa färgen på esset. För att få spela ett ess måste man med andra ord ha minst ett kort till på handen med samma färg som esset.

Det är inte tillåtet att lägga ett ess på ett ess, en åtta på en åtta, en åtta på ett ess eller ett ess på en åtta.

Spelexempel i vändåtta

Korten delas ut till spelarna och de översta kortet blir uppvänt, det är spelkortet hjärter åtta. Första spelaren lägger då ut också ut en åtta, men istället i färgen ruter. Denne spelare valde alltså att spela på kortets valör istället för färg. Nu går turen över till nästa deltagare, som inte har någon åtta men som istället har en ruter nio. Spelaren kan då lägga detta kort, eftersom att den följer det tidigare utspelade kortets färg.

Spelaren därefter har varken färg eller valör från det tidigare utspelade kortet. Däremot har han en åtta på handen. Spelaren lägger åttan överst i högen, vilket gör att högen vänds bort. Samma spelare väljer därefter att spelet nu ska börja med en klöver, och lägger därefter en klöver dam. Nästa spelare kan inte lägga något kort och får då istället plocka upp ett kort från plockhögen. Spelaren får upp ett kort som inte heller går att lägga och plockar därför upp ytterligare ett kort. Nu får spelaren upp ett hjärter ess som denne lägger i högen. Alla övriga spelare måste nu plocka upp ett kort från plockhögen samtidigt som spelaren som la esset får börja om med ett nytt spelkort. Detta kort måste dock också vara en hjärter, precis som esset.

När man har ett kort kvar på handen

När en spelare bara har ett kort kvar på handen måste denne säga “lappen” för att få gå ut i nästa omgång. Det är inte är tillåtet att gå ut på ett ess eller en åtta. Man får inte heller spara ett ess med ett annat kort i samma färg för att gå ut på.

Hur räknar man poäng i vändåtta kortspel?

När en spelare har lyckats spela bort alla sina kort och bli av med dem så har den vunnit. Man börjar då räkna straffpoäng för de kort som de andra spelarna har kvar på handen. Alltså, den som vinner omgången får därmed ingen poäng för omgångens medans de förlorande spelarna samlar straffpoäng utifrån de kort som de har på handen. Poängfördelningen ser ut som följer:

  • Ess – 15 poäng.
  • Åttor – 25 poäng.
  • Tior – 10 poäng.
  • Klädda kort – 10 poäng.
  • Övriga spelkort – 5 poäng.

När en spelare kommit upp i 100 poäng åker denne ut ur spelet.

FAQ

Hur många kort ska varje spelare ha?

Varje spelare ska ha sju kort på handen. Resten av korten lägger man på bordet för att använda som en plockhög.

Hur vinner man i vändåtta?

Vinnaren blir den sista spelaren som har färre än 100 poäng. Detta gör man genom att vara först på att bli av med alla kort på sin hand, så det gäller att tänka smart och vara snabb på att göra sig av med alla sina kort.

Kan man spela vändåtta på två personer?

Det går absolut att spela vändåtta på två personer. Vändåtta spelas alltid med minst två spelare.

Finns det några andra varianter på vändåtta?

Ja, det finns faktiskt flera olika varianter på vändåtta som skiljer sig från originalet. Bland annat så finns de dem som spelar vändåtta med jokrar. Jokrarna fungerar då som ett “vänd” kort och byter därmed håll på ordningen för vems tur det är att lägga nästa kort. Man får då lägga en röd joker på röd färg, alltså ruter eller hjärter, och en svart joker på svart färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *