Vändtia – Regler

Kortspelet vändtia är ett roligt kortspel som enkel spelas med en helt vanlig kortlek, utan jokrar. Det passar perfekt för två till tio spelare och kan hålla på hur länge som helst. Vändtia regler är både enkla att förstå sig på och snabba att lära sig.

Vändtia kallas också ibland för skitgubbe. Det är alltså exakt samma spel, bara två olika namn på det.

Vänd 10 regler

Varje spelare får totalt nio kort var. De tre första korten som blir utdelade ska ligga bredvid varandra med baksidan uppåt. Dessa kort ska alltså inte vara synliga för någon av spelarna. Dessa kort kan också bli kallade för ”hemliga kort”. Ingen får veta vilka de hemliga korten är. Nästa tre kort ska läggas ovanpå de tre nedåtvända, fast med valörsiffran uppåt. De sista tre korten ska varje spelare ha på handen.

Utdelningen av de totalt nio korten ska alltså se ut som följande:

 • Hemliga kort med baksidan uppåt.
 • Öppna kort där kortens valörer är synliga.
 • Tre handkort.

Regler Vändtia

När korten är utdelade så är det tillåtet för spelarna att byta kort mellan sina egna kort. Detta gäller endast de öppna korten och handkorten. Man får alltså inte kolla på eller byta sina hemliga kort. Man får inte heller byta kort under spelets gång, utan enbart innan spelomgången har startat.

Anledningen till varför man skulle vilja byta kort kan till exempel vara att man hellre vill ha ett specialkort på handen än på sina öppna kort. Det kan också handla om att man vill ha lägre kort på handen för att kunna spela med de högre valörerna senare i spelet. De kort som inte blir utdelade till spelarna lägger man ihop till en plockhög.

Regler att tänka på när man spelar vändtia:

 • Kortens färg spelar ingen som helst roll i vändtia.
 • Ess räknas som den högsta valören som slår ut alla andra kort.
 • I vissa varianter av vändtia är även sjuan ett specialkort. Om man spelar denna variant så fungerar sjuan på samma sätt som tvåor, förutom att det är nästa spelares tur att lägga istället för att den som lägger sjuan får fortsätta.
 • Man får inte gå ut på några specialkort. Med andra ord får man inte gå ut på tior, ess eller tvåor. Om det sista kortet man har är något av dessa får man istället ta upp hela högen och försöka spela bort dem igen.

Spelets gång

När korten är utdelade så är det dags att starta spelet. Det är alltid spelaren med lägst valör på handen som börjar. Om flera spelare har samma valör som lägsta möjliga så är det hjärter som räknas som allra lägst. Under spelets gång ska man alltid ha tre kort på handen. Detta betyder alltså att när man lagt ett kort så plockar man upp ett nytt från plockhögen.

Spelet går sedan medsols. Man måste alltid lägga minst samma valör som det tidigare utspelade kortet. Det vill säga, om spelaren innan har lagt en knekt måste man lägga minst en knekt för att klara sig genom omgången. Man kan givetvis lägga högre valör än på det tidigare utspelade kortet också. Om man inte kan lägga ett högre kort måste man chansa. Detta gör man genom att ta upp det översta kortet i plockhögen. Om detta kort är lägre än det tidigare utspelade kortet blir man tvingad att ta upp hela utspelshögen (alltså inte plockhögen, utan den hög med redan lagda kort) och ha på handen.

När plockhögen tagit slut och man har spelat klart alla kort på handen så är det dags att börja spela med de öppna korten som ligger på bordet. När även dessa är utspelade så är det dags att gå på de hemliga korten. Man tar ett hemligt kort åt gången, utan att kolla på korten först. De ska alltså förbli hemliga ända tills dess att de ligger i utspelshögen.

Om det hemliga kortet inte har en högre valör än det tidigare utspelade kortet måste man, precis som under spelets gång, ta upp utspelshögen. Man får därefter inte fortsätta spela sina hemliga kort man har blivit av med förrän handkorten.

Speciella kort i kortspel vändtia

Precis som i de flesta kortspel så finns det specialkort som gör spelupplevelsen lite roligare. I vändtia finns det fyra olika specialkort som har fyra helt olika egenskaper.

 • Dubellägg – Kanske det lättaste sättet att använda en specialfunktion. Om en spelare har två eller fler kort i samma valör kan dessa nämligen läggas tillsammans.
 • Tior – Tiorna vänder bort hela utspelshögen. De kan läggas på vilket kort som helst. När utspelshögen har vänts bort är den nu ute ur spelet och spelaren som bortvände högen får lägga ett nytt, valfritt spelkort.
 • Fyra lika – Fyra lika kort fungerar på samma sätt som tiorna, förutom att de inte kan bli lagda på vilket kort som helst. De vänder alltså bort hela utspelshögen, under förutsättning att de har ett högre valörvärde än de kort som spelades innan.
 • Tvåor – tvåorna kan man lägga på alla kort. Deras funktion är att de sänker spelet till två igen, vilket innebär att om man har en tvåa kan man lägga vilket kort som helst efteråt.

FAQ

Hur många kort ska varje spelare ha?

Varje spelare ska ha nio kort. Tre hemliga kort, tre öppna kort och tre handkort.

Vilka kort är specialkorten?

De finns egentligen bara två olika specialkort i vändtia. Dessa är tvåorna och tiorna. Däremot så finns det fyra olika speciella egenskaper som man kan använda till sin fördel. Dels så är det tvåorna och tiorna, men man kan också komma långt i spelet genom att dubellägga två kort i samma valör eller lägga fyra lika kort så att utspelshögen blir bortvänd.

Hur vinner man i vändtia?

Man vinner genom att bli av med alla sina kort först. Detta gäller alltså både handkorten, de öppna korten och de hemliga korten. När en spelare har blivit av med alla sina kort är spelet slut.

Finns det någon poängräkning i vändtia?

Nej, det finns ingen officiell poängräkning i vändtia. Spelet går helt enkelt ut på att försöka bli av med alla sina kort så fort som möjligt.

About the author