De vanligaste pokertermerna

Det finns många termer i pokerspelet och det finns några termer som du bör känna till innan du deltar i ett pokerspel. Vi har listat de viktigaste termerna nedan. 

Kort historik

Poker dök upp runt 1800-talet i USA, där det snabbt blev en populär underhållning. Spelet har utvecklats avsevärt under årens lopp och är nu ett av de största kortspelen i världen, delvis tack vare onlinepoker. Turneringar som World Series of Poker har hållits varje år sedan 1970-talet. 

Den vanligaste typen av poker som du kommer att stöta på online är Texas Hold ’Em, så det mesta vi kommer att förklara i den här guiden kommer att vara specifikt för den typen av spel. Det finns obligatoriska insatser på nästan alla typer av pokerspel – small och big blinds. Dessa insatser placeras innan korten delas ut, när de obligatoriska insatserna har gjorts och korten har delats ut kan de andra spelarna också placera sina insatser. Mer om detta senare i artikeln. 

Varför väljer folk att spela poker online?

En av de mest självklara fördelarna med online poker är naturligtvis tillgängligheten. Det spelar ingen roll vilken del av dagen du befinner dig på eller var i världen du befinner dig, för allt du behöver är en internetuppkoppling och en dator, mobil eller surfplatta. Tack vare det stora utbudet av spel och bord som erbjuds kan du alltid hitta det mest lämpliga versionen av poker för dig. Ta del av erbjudandet hos Betsson! Där kan du hitta många olika versioner av poker och hundratals andra spel!

Vanliga termer:

  • Dealer: Detta är en spelare som börjar dealern, denna position kallas också ”The Button”. Efter varje omgång flyttas denna position medurs en plats.
  • Small Blind: Detta är den första spelaren som sitter till vänster om dealern, denna spelare har alltid ett visst antal insatser som krävs för att börja. Spelaren måste satsa innan han eller hon får se sina kort.
  • Big Blind: Detta är den andra spelaren som sitter till vänster om dealern, och även denna spelare har en obligatorisk insats. Big Blind har dubbelt så stora insatser som Small Blind. 
  • Hole Cards: Detta är de två kort som du får från dealern, och dessa två kort är endast synliga för dig. Dina motståndare får inte se dem. Med dessa två kort och de fem kort som givaren lägger på bordet måste du skapa den högsta möjliga kombinationen.
  • Community Cards: Community Cards är till för alla, det är de fem korten som dealern lägger på bordet. Baserat på dessa fem kort måste du skapa den högsta möjliga kombinationen med dina egna hålkort. Spelaren med den bästa handen vinner potten med marker.
  • Preflop: Detta är den första satsningsrundan. Under den här rundan ser spelarna bara sina egna kort, det finns inga gemensamma kort på bordet just nu. Den här omgången börjar medurs med nästa spelare till Big Blind. Spelaren har möjlighet att lägga sig, syna eller höja.
  • Flop: Efter preflop kommer floppen, och vid denna tidpunkt finns det 3 gemensamma kort på bordet. Nu börjar den andra satsningsrundan, den här gången börjar rundan med den första spelaren som sitter bredvid dealern och har möjlighet att lägga sig, kolla, syna eller höja.
  • Turn: Detta är den tredje satsningsrundan, och vid denna tidpunkt finns det 4 gemensamma kort på bordet. Återigen börjar rundan medurs med nästa spelare som sitter bredvid dealern. 
  • River: Det här är den fjärde och sista satsningsrundan, och vid den här tidpunkten finns det 5 gemensamma kort på bordet. Den här omgången börjar igen medurs från nästa spelare som sitter bredvid dealern.

Skulle du vara intresserad av att lära dig reglerna inom poker i detalj kan du läsa mer här!

About the author