Historien bakom det älskade kortspelet Harpan

Harpan är ett av de mest berömda kortspelen genom tiderna, och spelas fortfarande av otaliga människor världen över. Men vad är dess historia och varifrån kommer det? I den här artikeln tar vi en närmare titt på Harpans ursprung och spelets utveckling som lett till att det är populärt än i dag.

Detta brett populära kortspelet har nämligen en rik historia, som går att mäta med andra klassiker som poker och black jack som även de överlevt in i den digitala eran. För den som vill går det att spela harpan på nätet när man känner för det, om så hemma på datorn eller direkt i mobilen medan man är på språng.

Harpans ursprung och utveckling genom åren

När det kommer till att peka ut en födelsestad för Harpan finns det ännu ingen exakt information om var det först uppfanns. Däremot finns det tecken på att spelet kan ha sitt ursprung i Frankrike under 1700-talet. Detta århundrade markerar en tid då kortspel var mycket populära i Europa och då många nya spel uppstod.

Det finns de som menar att Harpan kan ha blivit till från ett annat spel som heter La Belle Lucie, som också var en variant av Patiens – ett annat typ av kortspel som spelas av en person. Hur som helst spred sig Harpans popularitet över hela Europa och Nordamerika under 1800-talet, och blev snabbt ett populärt tidsfördriv för människor i alla olika samhällsklasser.

Det var under den här tiden som spelets kännedom ökade i Sverige och successivt blev en vanlig typ av underhållning vid sällskapliga tillfällen, såsom på middagar och fester. Men även om det spelades i hushållen var det kanske främst populärt bland soldater och sjömän, som ville fördriva tiden under långa resor.

Det etablerade sig även som en tradition i Sverige att spela harpan under julhelgen. Detta eftersom det anses ha en lugnande och avkopplande effekt, som kan hjälpa en att varva ner under den stressiga julperioden.

Ett relevant spel i den digitaliserade eran

När vi klev in på 1900-talet minskade spelets popularitet något, men det förblev en vanlig aktivitet bland äldre generationer. Däremot skulle ett nytt lyft för spelet komma framåt slutet på århundradet, detta i samband med den ökade digitaliseringen hos gemene man.

Ja, när vi klev in i de mer moderna tiderna skulle det till synes enkla spelet Harpan lyckats hålla sig relevant. En stor anledning till detta var att spelet blev en del av operativsystemet Microsoft Windows 1990 och därmed fanns förinstallerat på de allra flesta Windows-datorerna som tillverkades. På så vis blev spelet en standard för flera generationer, och i synnerhet för folk födda på just 90-talet.

Även på senare tid har Harpan lyckats hålla sig relevant tack vare digitala versioner och mobilappar som är helt dedikerade spelet. Tack vare dem kan man använda harpan som tidsfördriv medan man sitter på en buss på vägen till jobbet eller skolan, eller har lunchrast.

För att summera historien bakom Harpan kan man säga att det varit en viktig del av svenska såväl som utländska folketraditioner under flera århundraden, och som fortsätter att vara en uppskattad aktivitet bland många människor i dag. Och sett till att Harpan regler är enkla att lära sig, finns det mycket som talar för att det kommer behålla sitt fäste och vara populärt även en lång tid framöver.

About the author