Möjligt att få lån oavsett vilken anställningsform

Det har tidigare varit väldigt svårt att få ett lån beviljat om man inte har haft en fast anställning att uppvisa. Men det ser ut som att detta håller på att ändras, då flera långivare numera erbjuder lån oavsett vilken anställningsform man har.

På lånemarknaden uppkommer nu fler lösningar för de som har inkomst från exempelvis säsongsanställd, deltidsanställning eller inkomster för studenter och pensionärer. Behov av att låna pengar kan uppkomma för alla och det finns flera sätt att kunna bevisa sin inkomst.

Med lån utan fast anställning är kraven lägre på hur stor inkomst man behöver ha och hur stora kraven är på inkomsten beror på vilken typ av lån man vill ansöka om och hos vem. Detta får man kontrollera mer exakt hos den specifika långivaren.

Krav att tänka på

Konsumtionslån tillhör de vanligaste lånen och de kan komma med väldigt höga räntor, så det kan vara väl värt att jämföra olika alternativ som finns på marknaden. På så vis kan man lättare hitta ett lån med de bästa villkoren, baserat på ens personliga situation.

Innan man börjar tänka på vilka villkor man kan få, så bör man tänka på att med alla lån tillkommer krav och med lån för de personer som inte har en fast inkomst finns följande grundkrav:

  • För att skriva ett avtal måste man alltid ha fyllt 18 år
  • Folkbokföringen ska vara i Sverige
  • Svenskt bankkonto och ett svenskt BankID
  • Deklarerad inkomst, men det behöver inte vara en fast inkomst
  • Om det finns betalningsanmärkningar, så får de inte vara nyare än sex månader
  • Inget skuldkonto hos Kronofogden

Lättare att bli skuldsatt

Merparten är nog redan medvetna om att alla lån kostar pengar, men kanske är det inte lika många som vet vad man ska tänka på när man söker efter lån och vad det innebär att tänka på att hålla sin budget. Det är väldigt enkelt att ansöka om lån på dagens marknad, men man bör alltid vara säker på att man kan betala tillbaka sitt lån.

Ta gärna hjälp av lånekalkylen som finns hos Konsumenternas. Med den kan du enkelt ändra på faktorer som räntan och återbetalningstid, och snabbt se hur lånets kostnader förändras. Både vad du ska betala i månaden och vad den totala kostnaden på lånet kommer att bli. Om du till exempel testar med att förlänga återbetalningstiden, så kan du få lägre avgifter i månaden men oftast blir lånets totala kostnad högre.

About the author