Roliga kortspel att testa på: Tips och regler hur du spelar

Letar du efter att bli inspirerad till några olika kortspel att testa på? Då har du kommit rätt. Det finns en mängd olika roliga kortspel att välja mellan som passar utmärkt för att underhålla dig själv och dina vänner. Läs vidare för att ta del av några populära kortspel att testa på samt tips och regler.

Finns i sjön

Finns i sjön är ett roligt och enkelt spel som passar både barn och vuxna. Spelet går ut på att samla på sig så många kort som möjligt genom att matcha korten på handen med korten som ligger på bordet. Varje spelare får fyra kort på handen att starta med och sedan det ligger fyra kort öppna på bordet. Man får byta ut sina kort på handen med korten på bordet genom att säga ”Finns i sjön” och lägga ner ett kort som matchar ett av de öppna korten. Om man inte har något kort att lägga ner, måste man ta upp ett kort från högen. Målet är att samla på sig så många kort som möjligt och den som har flest kort när högen är slut vinner spelet. 

Vändtia

Vändtia är ett populärt kortspel som spelas med en vanlig kortlek. Målet med spelet är att samla på sig så många poäng som möjligt genom att få kort med totalt värde av tio. Varje spelare får fem kort och resten av korten läggs i en hög med framsidan nedåt. Den översta kortet i högen vänds upp och blir startkortet. Spelet går ut på att spelarna turas om att lägga ett kort på startkortet. Om det nya kortet tillsammans med startkortet blir tio, får spelaren poäng och får lägga ut båda korten åt sidan. Om inte, läggs det nya kortet på högen och nästa spelare får sin tur. Spelet fortsätter tills alla spelare har lagt ut sina kort. 

UNO

UNO är ett roligt och snabbt kortspel som passar för hela familjen. Målet med spelet är att bli av med alla dina kort genom att matcha dem med färg eller nummer på kortet som ligger överst på högen. Varje spelare får sju kort i början av spelet och resten av korten placeras med framsidan nedåt och utgör draghögen. Spelarna turas sedan om att lägga ett kort på högen, du kan lägga ett kort som matchar färgen eller numret på det översta kortet, eller använda specialkort som har olika effekter. När en spelare bara har ett kort kvar, måste de säga ”UNO!” för att varna de andra spelarna, annars får de ta två extra kort som straff. 

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kan spelas av två eller fler spelare. Målet med spelet är att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt. För att spela Stress behöver du en vanlig kortlek utan jokrar. Korten delas ut jämnt mellan spelarna, och varje spelare har en egen hög framför sig med korten nedåtvända. Spelet går ut på att spelarna turas om att spela ut kort från sin hög i stigande ordning. Om en spelare inte kan spela ut ett kort, måste de ta upp hela sin hög och lägga den underst i sin hand. Poängen räknas genom att addera värdet på de kort som de andra spelarna har kvar i sina händer.

Skitgubbe

Kortspelet Skitgubbe går ut på att bli av med alla sina kort genom att spela ut dem i olika kombinationer. Varje spelare får en viss mängd kort och turas sedan om att spela ut kort från sin hand. Målet är att bli av med alla korten och undvika att bli ”skitgubbe”, det vill säga den sista spelaren som har kort kvar. Spelet innehåller olika regler och kombinationer av kort som kan spelas ut. Till exempel kan man spela ut enkelkort, par, triss, fyrtal eller sekvenser av kort i samma färg. Det finns också speciella kort som kan användas för att stjäla kort från andra spelare eller blockera deras spel. Skitgubbe är ett roligt och taktiskt spel som kräver strategi och snabbtänkthet.

Svarte Petter

För att spela Svarte Petter blandas kortleken och delas ut till spelarna. Alla spelare tittar på sina kort och försöker para ihop kort med samma valör. Ett kort tas bort från leken och Svarte Petter-kortet placeras i mitten av spelbordet, med baksidan uppåt. Spelet går sedan i turordning med spelarna som frågar en annan spelare efter ett specifikt kort som de behöver för att para ihop med ett av sina egna kort. Om den tillfrågade spelaren har det efterfrågade kortet, måste de ge det till den som frågade. Om de inte har det, är det den som frågade som måste dra ett kort från leken. Målet är att para ihop så många kort som möjligt och bli av med dem. 

Det finns en mängd roliga kortspel att utforska och testa på som är underhållande för hela familjen. Oavsett om du föredrar strategiska kortspel eller mer snabba kortspel, finns det något för alla att testa på och njuta av.

About the author