World Series of Poker är världens mest prestigefyllda samling pokerturneringar och när World Series of Poker avgörs på ett casino i Las Vegas varje sommar är det Main Event som lockar det största intresset. Varje år är det flera svenskar som korsar Atlanten för att mäta krafterna med tusentals andra pokerspelare från hela världen. Men vilka minnesvärda svenska insatser finns det egentligen i World Series of Pokers historia?
En vanlig missuppfattning om World Series of Poker är att det bara är en turnering. I själva verket spelas det närmare 100 olika turneringar under den månad som evenemang pågår. Således kan man inte säga att World Series of Poker är en turnering, utan snarare en serie olika pokerturneringar. Den gemensamma nämnaren för alla turneringar är att vinnaren får ett armband.
Ur ett historiskt perspektiv finns det spelare som har fler armband än vad den legendariske spelaren Phil Hellmuth har. 2023 tog han sitt 17:e armband i World Series of Poker, efter ännu en turneringsvinst. Den karismatiske pokerspelaren har dessutom vunnit den största turneringen, Main Event, en gång. 1989 blev han den yngsta vinnaren av WSOP Main Event någonsin.
Men det är inte honom vi ska fokusera på i denna artikel. Nu ligger fokus snarare på minnesvärda svenska insatser i World Series of Poker genom åren. Av naturliga skäl är det Main Event i Texas Hold’Em som lockar fram flest minnen, just eftersom det är huvudturneringen och därmed den turnering som får mest fokus.
Martin Jacobson – vann Main Event 2014
World Series of Poker Main Event har arrangerats årligen, sånär som på något undantag, sedan 1970 och det var fram till 2014 ingen svensk pokerspelare som hade gått hela vägen i turneringen. Men 2014 skulle det äntligen hända när Martin Jacobson hade en fantastisk turnering. Han spelade bra från start och var chipleader, alltså den spelare med flest marker, vid flera tillfällen tidigt i turneringen. Att han sedan lyckades stå där som slutsegrare gör det till en otroligt minnesvärd insats.
Martin Jacobson var bosatt i London när han vann Main Event, vilket gjorde att han dessutom slapp skatta på pengarna hemma i Sverige. Enligt Skatteverket behöver man nämligen skatta på sina utländska spelvinster om man är bosatt i Sverige och man inte spelar i ett EEG-land. Med tanke på att han vann 10 miljoner dollar var det nog skönt att slippa skatta bort en stor del av den supervinsten.
Chris Björin – vunnit pengar över 88 gånger
Genom åren finns det många svenskar som har försökt åka över till Las Vegas under den månad som World Series of Poker spelas för att vinna pengar. I slutändan är det väldigt få spelare som faktiskt går hela vägen fram till utbetalningarna i de olika turneringarna. En som däremot har gjort det upprepade gånger är svensken Chris Björin.
Chris Björin har över 88 gånger vunnit pengar i en WSOP-turnering och den totala vinstsumman ligger på över en miljon dollar. Det gör honom till den svensk som vunnit pengar överlägset flest gånger i WSOP-turneringar. Det är verkligen ingen slump, utan ett bevis på att Chris Björin är en väldigt duktig spelare.
Fyra svenskar har nått finalbordet i WSOP Main Event
Martin Jacobson är alltså den enda svenska pokerspelare som har gått hela vägen och vunnit WSOP Main Event. Men han är faktiskt inte den enda svensk som har varit nära. Med tanke på att det är tusentals och åter tusentals spelare som ställer upp i WSOP Main Event måste man säga att alla spelare som når finalbordet får anses vara nära att vinna hela turneringen.
Jan Lundberg, Mattias Andersson, Daniel Bergsdorf och Erik Friberg har alla nått finalbordet vid ett tillfälle vardera i WSOP Main Event. Vad som är riktigt fascinerande i sammanhanget är att det vid tre raka tillfällen, 2004-2006, fanns en svensk med vid finalbordet i den största pokerturneringen i världen.
2004-2006 var också en period i svensk poker som måste betecknas som guldåldern. Då växte både livepokern och nätpokern enormt, med ett större intresse och flera talangfulla spelare. Därmed är det också helt naturligt att detta var de mest framgångsrika svenska åren i WSOP Main Event, om man bortser från 2014 när Martin Jacobson alltså gick hela vägen.
Simon Lindell väckte liv i det svenska pokerintresset (2023)
2004-2006 var utan tvekan guldåldern för svensk poker, medan 2014 för all framtid kommer att vara ett svårslaget år med tanke på att Martin Jacobson vann hela Main Event. Men 2023 kommer också att vara ett minnesvärt år när man pratar om svenska insatser i World Series of Poker.
Simon Lindell, känd bland annat för att han är gedigen supporter till fotbollslaget Luton Town, spelade turneringen och väckte stor uppståndelse bland svenska pokerälskare på sociala medier. Han gick hela vägen fram till pengarna och slutade faktiskt på plats 338 av över 10 000 deltagare.
Men det som gör insatsen minnesvärd är att han fick mängder av människor att intressera sig för turneringen. Det är ingen vild gissning att intresset för poker i allmänhet växte under den vecka som Simon Lindell spelade i Main Event. Det i sig gör det till en minnesvärd pokerresa, både för honom och många andra.
Stefan Diös spelade WSOP Main Event som första svensk (1988)
1970 arrangerades den första World Series of Poker och i Main Event var det inte mer än sju deltagare. Året därpå var det ännu färre, nämligen sex deltagare. Det dröjde ända till 1982 innan turneringen för första gången lockade över 100 deltagare. Med andra ord kan man konstatera att Main Event inte var en särskilt stor turnering på den tiden.
1988, som skulle bli det andra året i rad som Johnny Chan gick hela vägen i WSOP Main Event, var en svensk med i turneringen för första gången. Åtminstone är det vad historieböckerna säger i efterhand, om det inte är någon svensk som försvunnit på vägen. Stefan Diös var en av 167 deltagare som ställde upp i turneringen då.
Sedan dess har Stefan Diös och många andra svenskar åkt över till Las Vegas för att spela turneringen flera gånger. Man kan väl egentligen säga att det var 2004 som turneringen för första gången blev riktigt folklig. Då var det över 2000 deltagare i WSOP Main Event. 2023 var det för första gången över 10 000 med i turneringen.