Texas Hold’em – Regler & Förklaring

Som ett av de mest spännande och uppmärksammade kortspelen finns Texas Holdem. I den landbaserade världen är det här ett mycket gammalt spel med lång historik. Sedan cirka 20 år tillbaka i tiden finns det även att spel online hos många svenska spelbolag.

Till en början ledde det nästan till spelhysteri för att sedan lägga sig i dvala. Nu har intresset för att spela Texas Holdem ökat igen. Vi ska berätta om flopp, turn och river. Ja, faktum är att du får reda på allt om Texas Holdem. Häng med och lär dig allt om hur spelar man Texas Holdem, så kanske du blir en mästare hos ditt spelbolag.

Texas Holdem historia

Precis när Texas Holdem blev till är det ingen som vet. Här finns det en tro på spelets uppkomst i Texas i början av 1900-talet med anledning av namnet. Den stad som gjort anspråk på födelsen av spelet är Robstown. Som med alla spel om pengar kom även Texas Holdem till Las Vegas.

Här påstår de att det första partiet av Texas Holdem gick av stapeln 1967. En av spelarna i det partiet säger dock att han sett spelet i olika former i Las Vegas redan 1959. Många anser också att Texas Holdem, som en variant av poker, utvecklat spelet.

Här ser de den här varianten som ett spel för de som kan tänka och beräkna. Helt enkelt anser många att Texas Holdem är ett spel för skickliga spelare. För att göra en lång historia kort, exploderade intresset för poker i början av 2000-talet.

Sedan dess har spelet nått moderna former. Idag finns det stora pokerturneringar online hos många svenska spelbolag. Är du riktigt bra kan du vinna flera hundra tusen dollar eller ta dig vidare till final i den landbaserade världen.

Grunderna i Texas Holdem

För att förstå hur du ska spela Texas Holdem måste du känna till grunderna. I det fallet finns det många specifika termer att känna till. Nedan ser du vad du måste känna till:

  • Button: Det här är namnet på den markör som visar vem som är dealer. Även om det i spelet alltid finns en dealer, går given runt medurs till varje spelare. Mest är det en funktion som ska göra spelare uppmärksamma på vem som har small och big blind.
  • Ante: Alla spelare runt bordet måste göra en initial satsning för att gå med i spelet efter att korten delats ut. Ante är alltså det internationella namnet för insats vid spel. Här finns det en lägsta insats för att vara med. Den lägsta insatsen ökar hela tiden under spelets gång med jämna intervaller.
  • Small Blind: Här handlar det också om något som alla spelare får i ordning runt bordet. En spelare som har small blind måste göra sin en insats innan given. Vid small blind handlar det om halva den lägsta insatsen. Vill den som har small blind sedan gå vidare i spelet måste denne följa andra spelares insatser eller öka insatsen.
  • Big Blind: Den spelare som har big blind sitter alltid två steg från given och ett steg från small blind. Big blind motsvarar oftast full insats och är också något spelaren måste lägga innan given. Om spelare med big blind har tur har alla andra spelare vid bordet enbart satsat efter lägsta insats, vilket gör att spelaren alltid kan gå med utan högre satsning.
  • Level: Här handlar det om olika intervaller som ante, den lägsta insatsen, höjs med. Vanlig tid för de olika intervallerna vid kortspel Texas Holdem online är 3, 5, 7 och 10 minuter. När level går upp påverkar det således också nivåerna för small och big blind.

Given

Innan given placerar spelare som har small och big blind sina insatser. Efter det ger dealern två privata kort ut till varje spelare vid bordet. De privata korten är mörka och ska bara ses av den spelare som fått dem. Det är den klassiska versionen av Texas Holdem regler. Olika varianter finns där alla kort på bordet är mörka, eller där alla spelar med öppna kort.

Efter att given delat de privata korten startar en satsningsrunda. Här gäller det för alla spelare att värdera och beräkna de chanser de har att vinna med de två kort det fått i given. Den som börjar satsningen är spelaren i tur efter big blind.

Här kan alla spelare följa eller höja insatsen. En satsningsrunda pågår tills det att alla spelare följt den högsta insatsen eller valt att lägga sig.

Floppen

Efter att den första satsningsrundan är klar är det dags för flop, floppen. Det här är de första tre korten som delas ut på bordet. De är öppna och kan ses av alla spelare. Det är nu allt drar ihop sig till det riktiga spelet där du med stor skicklighet kan beräkna dina chanser till vinst.

Den andra satsningsrundan startar och du får återigen bedöma dina chanser och göra insatser därefter. Precis som förra rundan pågår även denna tills alla spelare som är kvar gått med eller lagt sig.

Turn – Näst sista kortet på bordet

Efter floppen kommer turn som enbart består av det fjärde kortet på bordet. Här beräknas återigen varje spelare sina chanser att fortsätta satsa mot vinst eller lägga sig och ta sina förluster.

Med andra ord påbörjar spelarna den tredje satsningsrundan enligt klassiska Texas Holdem regler. På samma sätt som tidigare avslutas även den tredje rundan. Tänk alltid på att det inte är någon vits med att fortsätta satsa om din potentiella vinst enbart bygger på turen.

River – Sista kortet på bordet

Till slut finns river som är det femte och sista öppna kortet som given delar ut på bordet. Vid den här punkten i spelet finns det oftast bara två eller tre aktiva spelare kvar runt bordet.

Nu är det slutligen dags för den sista beräkningen. De flesta spel slutar med att alla spelare utom en lägger sig. I det fallet behöver sista spelare inte visa korten och vinner automatiskt. Efter river följer också den fjärde och sista satsningsrundan.

Om två spelare fortfarande finns kvar efter alla satsningar har blivit lagda måste de visa korten. Den spelare som med sina två privata kort samt korten på bordet kan bilda den högsta kombinationen i kortspel Texas Holdem vinner.

Tre vanliga versioner av Texas Holdem

Texas Holdem regler finns för tre vanliga versioner av spelet. Det är No Limit vilket är den vanligaste och mest uppskattade versionen av kortspel Texas Holdem. Vidare ser du hur de olika versionerna, vilket ger dig sista svaret på: Hur spelar man Texas Holdem?

  • Limit: Här handlar det, precis som namnet säger, om begränsningar rörande hur mycket du kan satsa. Innan floppen och vid satsningsrundan efter floppen får enbart satsningar och höjningar ske med ett högsta belopp av big blind. Vidare i spelet ökar de till det dubbla värdet av big blind.
  • Pot-Limit: I den här versionen av Texas Holdem begränsar summan av den totala potten vid varje satsningstillfälle hur mycket varje spelare kan satsa. Exempelvis kan du om potten totalt har ett värde av 25 kronor maximalt satsa 25 kronor. Gör du det kan nästa spelare i sin tur satsa maximalt 50 kronor och så vidare.
  • No-Limit: Precis som namnet säger finns det i Texas Holdem regler inga gränser för hur mycket en spelare kan satsa i No-Limit Holdem. Det här är den vanligaste versionen och den du ser i alla stora tävlingar.

About the author