Kinaschack – Spelregler

Kinaschack är ett brädspel som passar för alla åldrar. Det går att spela det med mellan 2 och 6 spelare. Visserligen inte ett spel man hittar på en spelsida men som är väldigt roligt och gör kvällen trevligare.

Regler för Kinaschack

Börja spelet med att sätta upp spelplanen för Kinaschack. Sätt sedan upp de 10 pjäserna i samma färg som alla spelare ska få. Bestäm vem som börjar att spela, genom att singla slant, dra lott eller på något annat sätt. Målet är sedan att förflytta pjäserna från din sida av spelplanen till den andra. Först över till andra sidan med alla spelpjäserna är den som vinner. En spelpjäs kan flyttas ett steg och sedan går turen över till nästa spelare.

Det går att hoppa över en pjäs om det finns en tom ruta bakom den pjäsen. Om motståndarens pjäser står så att det finns en ruta bakom varje kan du hoppa över flera stycken på rad. Däremot måste det alltid finnas en tom ruta mellan varje pjäs. Du kan inte hoppa över två pjäser på raken utan att det finns ett mellanrum.

Vad innebär Kinaschack?

När du spelar Kinaschack är det viktigt att du använder dig av rutorna som finns och motståndarens pjäser. Du kan alltid planera dina drag för att begränsa motståndarens möjlighet att hoppa över dina pjäser. Det går också att planera dragen för att enklast och snabbast möjligt komma över till andra sidan.

Sammanfattade regler för Kinaschack:

  • Sätt upp spelplanen.
  • Varje spelare får 10 spelpjäser i en färg på en sida av spelplanen.
  • Målet är att förflytta pjäserna till motsatta sida.
  • Det gör man genom att flytta en pjäs åt gången ett steg.
  • Om det finns en pjäs mellan din pjäs och en tom ruta kan du hoppa över den pjäsen.
  • Vinnaren är den som först får alla 10 spelpjäser till motsatta sidan av spelplanen.

Att tänka på när man spelar Kinaschack

Det är viktigt att planera dina drag och motdrag i Kinaschack. Planera allt så att du minskar motståndarens möjlighet att hoppa över dina pjäser. Samtidigt som du använder dig av motspelarens pjäser för att hoppa själv.

Så här räknar du poäng i Kinaschack

Det finns inga poäng att räkna i Kinaschack. Vinnaren är den som först får sina 10 pjäser över till andra sidan av spelplanen.

För att komma igång med Kinaschack behöver du en spelplan, pjäserna och några att spela med.

About the author