Hjärter

Spelregler och förklaringar

Hjärter

Kortspelet hjärter är ett underhållande och spännande stickspel som spelas med en helt vanlig kortlek. Spelet går ut på att man ska undvika att få spader dam och hjärterkort. Man kan också försöka sig på månen där det går ut på att man ska ta alla poängkort. Spelet kan alltså antingen gå ut på att man ska undvika poäng eller också att man ska ta alla poäng. Spelet är slut när någon av spelarna har fått 100 poäng. Den som vinner är den med lägst poäng. Man ska med andra ord försöka få så lite poäng som möjligt.

Kortspelet hjärter går långt tillbaka i tiden. Exakt när det uppstod är inte klarlagt, men man tror att det har spelats sedan början på 1700-talet. Det är ett perfekt kortspel för de spelare som tycker om att spela ett spel där det hela tiden händer saker och där det är en ständig tävling.

Hjärter regler

Att spela hjärter är inte bara underhållande och spännande, det är också otroligt lätt att lära sig och kräver inga specifika förberedelser eller hjälpmedel.

De enda man behöver för att kunna spela är:

  • Minst tre spelare, gärna fyra
  • En vanlig, klassisk kortlek med 52 spelkort
  • Om man är fler än fem spelare så bär man spela med två kortlekar

Hur spelar man hjärter?

Spelet börjar med att den som är givaren ska dela ut 13 kort till varje spelare. Alla spelare ska sedan skicka vidare tre kort med valörsidan uppåtvänd till spelaren som sitter till vänster. Man får inte kolla på vilka kort man själv har fått förrän man har bestämt vilka kort man vill skicka vidare. Den spelare som har fått spelkortet klöver två ska börja med att lägga detta kort. I den första omgången, där klöver två startar spelet, får man inte lägga några poängkort. Man får alltså inte lägga varken ett hjärterkort eller spader dam. Efter att detta har blivit gjort så spelas spelet som ett helt vanligt sticktagningsspel.

Man måste alltid följa färg om man kan. Om man inte kan följa färg får man istället saka ett kort. Den som vinner en stick kommer att börja nästa omgång. Med undantag för den sällsynta situationen där man inte har något val så får man inte saka hjärter innan någon har “brutit hjärter”. Man bryter hjärter genom att börja ett stick med ett hjärterkort.

När man har spelat alla 13 stick så ska man beräkna antalet poäng som man har fått. Poängen ska beräknas för varje stick som man har tagit. Hjärterkorten ger en poäng vardera och spader dam ger 13 poäng. Målet med spelet är att få så få poäng som möjligt. Resterande kort i kortleken påverkar inte poängställningen. Det är alltså enbart hjärterkort och spader dam som ska räknas.

Under spelets gång

Därefter startar nästa giv. I denna omgången är reglerna lite annorlunda. Nu skickar man istället tre kort till spelaren som sitter mittemot. Nästa giv ska sedan skickas till spelaren som sitter åt höger. Den tredje gången ska korten inte skickas någonstans. Efter att man givit kort i fyra omgångar så är man tillbaka till där började, det vill säga man skickar nu börjar skicka korten till vänster igen.

Månen

Om man spelar med väldigt höga kort på handen, såsom många höga hjärter och spader ess, så ska man försöka ta månen. Att ta månen innebär att ska försöka lyckas ta alla poängkort under spelets gång. Lyckas man med detta så får man noll poäng och övriga spelare 26 poäng. Eftersom att spelet går ut på att ha så få poäng som möjligt så är detta sannerligen en fördel.

Andra varianter på hjärter

Likt många andra kortspel så finns det inte bara en variant på hjärter, utan flera stycken. Dessa varianter är främst anpassade för olika antal spelare.

  • Om man spelar med tre eller fem spelare så kan man dela ut hela kortleken. Det som händer då är att personen med ett kort mer än de andra istället lägger två kort i det första sticket. Man lägger båda direkt efter varandra och följer sedan de vanliga reglerna. Utifall att man är fler än fem spelare som ska spela så bör man istället spela med två kortlekar. Om man spelar med två kortlekar och två av samma kort hamnar på samma stick kan man komma överens om att den första som lagt kortet vinner sticket först.
  • Om man är färre än fyra spelare så kan man korrigera antalet kort som man skickar runt i början av varje omgång till ett lämpligare antal.
  • Man kan också spela på så sätt att man struntar i att skicka runt korten i början av varje omgång och istället behålla de kort man själv får.

Spela hjärter online

Kortspelet hjärter kan man enkelt med en helt vanlig kortlek. Men det går också att spela hjärter online. Detta är ett utmärkt alternativ för de spelare som antingen inte har tillgång till en vanlig kortlek eller för de som föredrar att spela online istället för fysiskt.

Man kan spela hjärter gratis på de flesta spelsajter som finns idag.

FAQ

Hur vinner man i kortspel hjärter?

I kortspel hjärter ska man få så lite poäng som möjligt. Alla hjärterkort samt spader dam är poängkort. Man ska alltså försöka få så få av dessa kort som möjligt. Den första spelaren som når hundra poäng över flera omgångar har förlorat. Den som står med lägst poäng när spelet är slut vinner.

Hur många spelare kan man vara när man spelar hjärter?

Man bör vara minst tre spelare när man spelar hjärter. Man kan vara i princip hur många spelare som helst, men ju fler spelare man är desto fler kortlekar kan man behöva. Det ideala antalet spelare för att spela hjärter är fyra stycken.

Behöver man något speciellt för att kunna spela hjärter?

Nej, man behöver inget speciellt för att spela hjärter. Det kräver inga långdragna förberedelser eller speciella kort. Det enda som man behöver är en vanlig klassisk kortlek och minst tre spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *