Rummy – ett globalt kortspel med rötter i konsten att matcha och bilda kombinationer

Kortleken har funnits i Sverige i århundraden och många är de spel som flitigt spelas i våra hem och online. Störst hos speedycasino är inte helt oväntat texas hold’em, som efter pokerboomen har blivit ett av världens mest populära kortspel. Ett annat kortspel som spelas flitigt internationellt sett, men inte i Sverige, är rummy. Vi passar på att förbereda oss inför en eventuell rummy-boom – här kan du lära dig det mest väsentliga om det älskade kortspelet.

Spelet som ingen vet var det kommer ifrån

Det var först på 1930-talet som rummy började få ett stort genomslag i väst, men varifrån spelet kom dessförinnan råder det delade meningar om. Medan vissa menar att det härstammar från det kinesiska spelet Mahjong, menar andra att spelet i själva verket kommer från 1800-talet Mexiko där det finns en dokumenterad version av rummy under namnet “Conquian”. Det är inte helt osannolikt att spelet är en kombination av båda historier – det vill säga att det inspirerades av mahjong och sedan fick spridning i Mexiko  innan det kom till väst.

Ett globalt fenomen

Rummy spelad över hela världen, både hemma och i kommersiella sammanhang där betting förekommer. Särskilt populärt är rummy i Indien, där spelet – genom brittiska kolonisatörer – integrerades i den lokala spelkulturen och spelas än i dag i sociala sammanhang. I Nordamerika är spelet vanligt i familjer och bland vänner, och det har också vunnit popularitet i delar av Europa och Australien. Trots detta fortsätter rummy att lysa med sin frånvaro här i Sverige, vilket är ganska märkligt sett till att det är ett väldigt trevligt och relativt enkelt sällskapsspel att få grepp om.

Så spelas rummy

Reglerna för rummy varierar något beroende på vilken variant som spelas, men grundprincipen är alltid densamma – att matcha olika kombinationer av kort. Spelare drar och kastar kort i syfte att skapa uppsättningar av kort efter färg och sekvenser, element som förekommer i många kortspel som, till skillnad från rummy, fått starkare fäste här i Sverige.  Några populära varianter internationellt sett är Gin Rummy, Indian Rummy, och Oklahoma Rummy.

Turneringar och global popularitet

Sett till att rummy aldrig fått något större genomslag i Sverige, så har vi så klart inte heller några stora turneringar här. Men runt om i världen ser det annorlunda ut. Även om dessa kanske inte är lika storskaliga som de för poker, finns det flera internationella turneringar som lockar deltagare från hela världen. Faktiskt slogs ett nytt rekord så sent som i våras när 2150 spelare deltog i en omfattande, internetbaserad rummy-turnering.

 

Om det kommer att bli en rummy-våg likt det stora pokeruppsvinget för 15 år sedan, återstår att se, men oavsett vilket är det ett spel vi tycker att du helt klart ska ge en chans.

About the author