Finns i sjön

Om du vill spela kort och är sugen på ett roligt kortspel där hela familjen kan delta så är Finns i sjön det perfekta spelet. Det är både enkelt och spännande, och passar bra för alla åldrar. Finns i sjön är den perfekta underhållningen under regniga dagar, på semestern eller på rasten i skolan. Det enda du behöver är en kortlek, och så minst en motspelare förstås.

Kortspel finns i sjön

Nej, ni behöver inte sitta vid en sjö för att spela finns i sjön (även om det förstås kan vara trevligt). Namnet syftar på att kortleken sprids ut på bordet som en sjö av kort. När en spelare under spelets gång säger ”Finns i sjön” så är det där du fiskar upp ett kort. Spelet kan även kallas för ”gå och fiska” eller ”finns i havet”. Finns i sjön går i ut på att samla på fyrtal, och påminner lite om Löjliga familjerna.

Hur spelar man finns i sjön?

Ni som spelar får sju kort var. Resten av korten sprider ni ut på bordet med baksidan uppåt. Det hela går därefter ut på att du ska försöka samla alla fyra kort av samma valör. När det är din tur frågar du därför en valfri motspelare efter kort i den valör du behöver. Om du till exempel behöver fler femmor så säger du ”Alla dina femmor”. Motspelaren måste då ge dig alla femmor hen har på handen. Om din motspelare inte har några femmor så är svaret ”Finns i sjön”. När du har lyckats få alla fyra av en valör så lägger du ned de korten på bordet.

Spelets gång

När det är din tur får du fråga vilken av de andra spelarna som helst efter de kort du behöver. Du får dessutom fråga efter vilken typ av kort du vill, så länge du redan har något av den sortens kort på handen. Det vill säga att om vill du be om femmor måste du ha minst en femma redan. Om den du frågar har den typen av kort du ber om måste den spelaren ge dig alla sina sådana kort. Har hen till exempel lyckats samla på sig tre femmor så snor du med andra ord allihop. Det är fortfarande din tur och du får fortsätta fråga så länge någon av de andra spelarna har de kort du frågar efter. Turen går över när du får fiska upp ett kort ur sjön.

Vem vinner?

Finns i sjön går ut på att samla poäng. Det gör du kort sagt genom att få fyrtal av varje kort. Den som samlat mest poäng vid spelets slut vinner. Det är med andra ord inte den spelare som går ut ur spelet först som vinner. Det finns ett par olika varianter av spelet, men den vanligaste är att du inte får ha färre än sju kort så länge det finns kort kvar i sjön. Om du får ge bort ett eller flera kort till någon så måste du därefter ta upp kort från sjön så att du har sju kort på handen igen. Ett tips är att göra en turnering där till exempel den som är bäst av fem omgångar blir vinnaren!

Finns det någon smart strategi?

Även om det viktigaste inte är att vinna så är det ju alltid roligt att ha någon strategi när man spelar. Det är framför allt viktigt att tänka på vem du ska fråga. Om du frågar rätt person kan du nämligen antingen mota en potentiell vinnare, eller slå ut en av dina motspelare som inte ligger så bra till. Det kan också vara en smart idé att försöka komma ihåg vilka kort dina motspelarna frågar efter så du vet vad de har på handen. Då vet du vilken valör den spelaren försöker få tag på. En annan strategi är att fråga efter en valör som du inte är intresserad av bara för att vilseleda de andra.

Går det att fuska?

Som i de flesta spel så går det självklart att fuska även i Finns i sjön. Ett sätt att fuska på är att själv behålla de kort som andra ber om. Detta går dock att upptäcka ganska lätt. Du kan till exempel bli misstänksam ifall någon börja fråga efter kort utan att ha haft de korten på hand innan. Särskilt om den spelaren inte har plockat upp något kort ur sjön. Desto fler spelare ni är desto svårare blir det att fuska, eftersom det då helt enkelt finns färre kort i sjön.

Finns i sjön regler

  • Du får bara fråga en motspelare om kort om du redan har minst ett kort av den valören på hand.
  • Om du inte har det kort din motståndare frågar efter svarar du ”Finns i sjön”.
  • Om du fått svaret ”Finns i sjön” av din motspelare och därefter drar den valör du bad om så att du får ett fyrtal, så är det din tur att fortsätta fråga.
  • När du får ett fyrtal lägger du det åt sidan.
  • Ifall du blir av med alla dina kort på innan korten i sjön är slut måste du plocka upp nya kort från sjön och fortsätta spelet.
  • Om sjön är tom får du vänta tills alla andra spelat klart.
  • Spelet fortsätter tills alla kort är slut i sjön och på hand.
  • Den som har fått flest fyrtal vinner spelet.

FAQ

Hur många spelare ska man vara i Finns i sjön?

Ni kan vara 2 till 5 spelare som spelar Finns i sjön tillsammans, och spelet flyter på som allra bäst när ni är 3 till 4 stycken.

Vilka åldrar passar Finns i sjön för?

Finns i sjön passar alla åldrar på grund av sina enkla regler.

Behövs något speciellt för att spela Finns i sjön?

Ni behöver bara en helt vanlig kortlek med 52 kort som kan köpas i princip vilken affär som helst. Ni väljer själva om ni vill använda jokrarna eller inte i spelet.

About the author