Domino – Spelregler

Ett spel som kan spelas med upp till fyra spelare och som passar alla åldersgrupper. Domino kommer nog aldrig att bli något casinospel men är både roligt och spännande att spela.

Regler för Domino

Spelet börjar med att alla spelare får 5 brickor vardera. Domino får man när man blivit av med alla brickorna och vunnit rundan eller matchen, beroende på hur man spelar. Varje bricka har prickar på vardera sida och den som har en dubbelbricka börjar. En dubbelbricka innebär att antalet prickar är desamma på båda sidorna av brickan. Om flera spelare har en dubbelbricka är det den med flest antal prickar som börjar.

Dubbelbrickan läggs på bordet och nästa spelare ska bygga vidare till vänster eller höger genom att lägga en bricka med samma antal prickar bredvid. Det finns två sätt att hantera om en spelare inte kan lägga en bricka beroende på om man spelar en enda runda eller flera. Om spelet enbart är för en runda tar spelaren upp en bricka från de som blev över. Om den inte kan läggas går spelet vidare.

Spelar man istället flera rundor om poäng får man inte ta upp en bricka om man inte kan lägga en. Vinnaren är den som blivit av med alla brickor först eller når poängen ni kommit överens om.

Vad innebär Domino?

Att spela Domino kräver att man planerar alla drag och använder brickorna på bästa sätt. För det är trots allt på det sättet man vinner.

Översikt över reglerna för Domino:

  • Spelarna får 5 brickor vardera.
  • Högst dubbelbricka börjar.
  • Nästa spelare bygger vidare med en matchande bricka åt vänster eller höger.
  • Spelet fortsätter tills ingen kan lägga en bricka eller till någon fått Domino.

Att tänka på när man spelar Domino

Planera så att du kan lägga en bricka på den du just la om det visar sig att dina motspelare inte kan lägga en bricka. Domino handlar om att planera och ha utvägar för att lägga brickor.

Så här räknar du poäng i Domino

Räkna poäng i Domino gör man när man spelar flera rundor. En spelare som blivit av med alla sina brickor vinner, då räknas prickarna hos motspelarna ihop. Det är poängen som vinnaren får. Om ingen spelare kan lägga en bricka räknar man ihop prickarna. Den med lägst antal vinner och får i poäng, motståndarnas prickar minus ens egna.

Så kommer du igång med Domino

För att spela Domino behöver du ha brickorna och några motspelare samt ett papper att hålla redo på poängen med.

About the author