Lär dig de olika Blackjack variationerna

Att kunna spela ett kortspel eller två är alltid bra att kunna, de flesta personer vet hur man kan spela fler än det, men vad händer som man bara kan en variation av ett spel när det finns dussintals fler än den man kan. Det som händer är att man kollar upp reglerna som skiljer sig mellan de olika variationerna, men ibland kan det visa sig mer förvirrande och svårt än vad som först förväntats. Därför är den här guiden för att lära ut de olika variationerna av Blackjack lättillgänglig här för alla som vill lära sig.

Klassisk Blackjack

Spelet är välkänt och spelas i olika storlekar av spelgrupper. Storleken på spelgruppen beror på hur många kortlekar som används för ett spel och självklart spelbordets storlek. Spelet börjar med att markörer för olika satsningar delats ut och kortleken blandas väl av kortgivaren, den så kallade Dealer. Alla spelare satsar en summa med sina markörer och kortgivaren delar ut ett kort till varje spelare med framsidan uppåt på bordet framför spelarna, hen gör detsamma för sig själv. Sedan delas ytterligare ett kort ut på samma sätt förutom att kortigvarens andra kort ska ligga med ryggen uppåt och därmed vara okänt för alla runt bordet.

Spelet går ut på att ha en högre summa på hand än kortgivaren, Dealern, men denna summa får inte lov att vara mer än 21 poäng. Om en spelare har över 21 poäng på hand så förlorar spelaren. Spelarna får lov att ha så många kort de vill på hand men om summan blir högre än 21 poäng så förlorar de och kortgivaren, Dealern, får deras spelmarkörer. När kortgivaren har gått bordet runt och ingen vill ha fler kort så vänder hen på deras okända andra kort. Om summan av kortgivarens två kort är 16poäng eller under måste kortigren dra ytterligare ett kort men om det är 17poäng eller högre ska de behålla handen. Om kortgivarens kortsumma är mer än 21poäng är dem ute och alla aktiva spelare runt bordet vinner dubbelt deras satsning. Men om kortgivarens summa inte är över 21poäng så är det spelaren med högsta poängsumman som vinner dubbelt sin satsning. 

Amerikansk Blackjack vs. Europeisk Blackjack

Skillnaden mellan dessa två variationerna och klassisk blackjack är i vilket skeende som kortgivaren får sitt blinda kort, det vill säga kortgivarens andra kort som är nedåtvänt.

I den amerikanska versionen av blackjack får kortgivaren inte sitt andra kort innan de andra spelarna får lov att göra några tillägg till deras egna kort. Medan i den europeiska versionen så får inte kortgivaren sitt andra kort förrän efter att de andra spelarna har fått sina två kort var och bestämt sig hur de vill spela sin hand, om de vill prova sin tur med två kort eller fler.

Blackjack Face Up – 21

Med den här variationen av blackjack spelas alla korten runt bordet öppet. Detta inkluderar kortgivarens två kort som i den klassiska varianten är ett nedvänt. Detta gör det mycket lättare för spelarna att se vad de saknar på hand för att vinna men det gör det även mycket tydligare vem som är ute och vem som kommer att dubbla sin satsning.

Blackjack Perfect Pairs

Den här variationen av blackjack spelas likadant som den klassiska blackjack men med en satsning vid sidan om. Innan korten delas ut erbjuds de perfekta parets sidospel, med chansen att öka ens vinster flera gånger om brukar många älska just detta tillägg till klassikern. Det spelas så här, om spelarnas första två kort är av samma valör eller färg så har de ett par och därmed vinner satsningen vid sidan om.

Oändliga vinster

Det finns upp till flera dussintal variationer av blackjack som går att spela varje dag, de flesta är inte så svåra att lära sig. Som man ser här ovan så är det rätt lätt att lära sig de flesta varianterna snabbt bara man kan grunderna till klassikern. De mer förvirrande variationerna kommer in i spel när det är fler runt bordet och ännu fler kortlekar används för att tillgodose alla spelare runt bordet, ju fler spelare och fler risktagare som samlas runt ett bord ju mer komplicerat brukar det bli. Men det är inget att oroa sig för om man vet vad man gör och litar på grundreglerna från den klassiska versionen som tagit en från det mindre bordet till det större.

Nu när man kan grundreglerna är det dags att träna och lära sig spelet utan att behöva tänka allt för länge om vad kortgivarens dolda kort kan vara. Det är inte som om man kommer att utveckla Clark Kents röntgensyn bara för att man stirrar på det nedvända kortet så spänt man bara kan hur länge man än gör det. Det gäller att slappna av och att det ska vara roligt inte för spänt.

About the author