Patiens Harpan – Regler & Förklaring

Att spela sällskapsspel är ett roligt sätt att få tiden att gå, både med andra personer men också ensam genom att lägga patiens kortspel. Det går att göra otroligt mycket med bara en enkel kortlek och charmen med kortspel är att alla har sina egna regler och hemliga knep för att lyckas bäst.

Tack vare internet så finns det väldigt många olika varianter på patiens och bara ett knapptryck bort så finns alla spel tillgängliga. En av fördelarna med att spela online är att man slipper göra allt besvärligt jobb med att blanda och dela ut kortleken själv, det gör nämligen datorn åt dig.

Så spelar du patiens harpan

Det klassiska kortspelet harpan är inte bara ett roligt kortspel som får tiden att gå, utan det är också väldigt lätt att spela och enkelt att lära sig. Det enda man behöver är en vanlig standard kortlek, med 52 spelkort som är uppbyggda på fyra olika färger. Spelet går kort och gott ut på att man ska sortera korten utefter både höjande ordning och färg. Esset ska alltid ligga i botten. Sedan börjar man med ettor, tvåor, treor osv. Såhär fortsätter man tills dess att kungen i varje färg ligger överst. Korten ska alltså ligga i följande ordning:

 • Ess
 • Två
 • Tre
 • Fyra
 • Fem
 • Sex
 • Sju
 • Åtta
 • Nio
 • Tio
 • Knekt
 • Dam
 • Kung

Patiens regler

Reglerna i harpan är såpass enkla att vem som helst kan förstå sig på hur man ska gå till väga. Det är med andra ord väldigt lätt att lära sig.

Steg ett – Dela ut korten

Innan man börjar spela harpan ska man dela ut korten i sju högar. Man börjar med att dela ut ett kort som är öppet till högen som är längst till vänster. Sedan lägger man ett dolt kort i de resterande högarna. När alla högar har blivit tilldelade ett varsitt kort är det dags att lägga ut nästa omgång med kort. Då hoppar man över den första högen och lägger ett öppet kort i den andra högen. Resterande högar till höger får ett dolt kort. Sedan fortsätter man på detta sätt tills dess att hög nummer sju har sju kort. Syftet är att varje hög ska kunna liknas vid en stege, där varje hög har ett kort mindre än den föregående om man tittar på högarna i riktning höger till vänster.

När du däremot spelar patiens på datorn så sköter allt detta automatiskt, men det kan ändå vara kul att veta hur spelet går till i vanliga fall.

Steg två – Börja spela

När alla sju högar är upplagda så kan spelet börja. Börja med att klicka på kortleken allra högst upp till vänster för att dra tre kort. Det understa kortet kommer att läggas upp och visas som ett öppet kort. Nästa steg är att börja sortera korten in i fyra olika högar, en för varje färg som finns i kortleken. Som tidigare nämnt så ska essen alltid ligga i botten av högarna eftersom att detta klassas som det lägsta kortet. För att essen automatiskt ska hamna i botten är det bara att klicka på de när de dyker upp. För att förflytta korten är det bara att dra dem till den placering där man vill ha de. Om man får en tom plats kan man bara lägga ut en kung i den tomma högen.

I de sju högarna som ligger på bordet ska man försöka lägga korten ovanpå varandra i en fallande ordning för att försöka få loss de korten som är dolda. I dessa högar måste korten ligga i varannan färg. Det vill säga rött på svart och svart på rött.

Med korten i kortleken kan man dels lägga ut kort på bordet, men också placera dem direkt i högarna om det finns en hög som passar. När man har gått igenom hela högen kan man ta upp den och börja om på nytt.

Sist men inte minst – Vinst eller förlust?

Man vinner patiens harpan genom att alla kort ligger i ordning högst upp till höger. Om man har kört fast, det vill säga att man står fast utan möjligheter att göra något för att komma vidare i spelet, så är det bara att dela upp korten och börja om igen. Om man klickar på ”börja om” så kommer en ny patiens att läggas och man kan börja om spelet.

Spela patiens och tävla mot andra

I grund och botten så är patiens ett spel anpassat för en spelare, men det finns egentligen inget som hindrar dig från att göra det till ett sällskapsspel för fler spelare. Detta kan man till exempel göra genom att utmana en vän i vem som lyckas vinna flest antal spelomgångar. På så sätt får du ytterligare en dimension i spelet. Man kan även välja att sätta klockan under tiden man lägger sin patiens och se hur snabb man är. Tävla sedan med en vän om vem som är snabbast eller varför inte tävla mot dig själv för att försöka slå ditt egna rekord?

Tips för hur du kan variera harpan patiens

 • Tävla mot en vän och se vem som lyckas bäst
 • Klocka tiden och se vem som är snabbast, alternativt slå ditt eget rekord
 • Räkna hur många patienser man lyckas lösa i rad

FAQ

Kostar det några pengar att spela harpan?

Nej, det är helt gratis att spela harpan online. Om du inte spelar online behöver du bara en kortlek.

Hur gör jag för att lägga patienser i harpan online?

Datorn blandar och delar ut korten automatiskt. När korten är utdelade så drar man korten dit man vill ha dem. För att lägga korten i sorteringshögarna klickar man på dem. När man vill bläddra kortleken är det bara att klicka.

Är patiensen samma varje gång?

Nej det är inte samma varje gång. Korten blandas varje omgång för att det ska bli så spännande som möjligt.

Vad ska jag göra om jag inte längre kan lägga ut några kort?

Om man inte längre kan lägga några kort så har man förlorat spelomgången, enligt harpan regler. Man kan då påbörja en ny omgång genom att klicka på ”börja om”.

About the author